Tekuzem Ücretsiz Dene

Tarih Nasıl Çalışılır?

Tarih Nasıl Çalışılır?

"Tarih" deyince öğrencilerin aklına hemen 2 soru gelir:

1. Nasıl yetişecek?

2. Nasıl çalışılır?

İlk soruyla başlamak isteriz. Tarih, doğru bir program ile her zaman yetişir. Konulara doğru zamanı ayırıp yeterli soru sayısına ulaştığınızda sınavda istediğiniz sonuca ulaşmanız mümkün olacaktır.

Tarih dersi, genele bakıldığında en çok unutulan derstir. Çünkü öğrenciler tarihi ezberleyip konularda ilerlemeye çalışırken nasıl çalışması gerektiğini öğrenmiyor.

O halde tarih nasıl çalışılır?

 

1. Neden- Sonuç İlişkisi

Öğrenmenin gerçekleşmesi için bilgilerin mantığa yatması çok önemlidir. Bir bilginin mantığa yatması için ise; neden-sonuç ilişkisi en önemli kozumuzdur. Çünkü tarihi bir olayın nedenlerini ve sonuçlarını birbirine bağladığınızda ezbere gerek kalmadan durumu analiz edip mantıklı değerlendirme yapabileceksiniz.

 

2. Yorum ve Düşünme

Ezber yapmadan konuları yorumlayarak üstüne düşünmeye yönelebilirsiniz. Hikaye oluşturarak öğrenmeyi kalıcı hale getirebilirsiniz.

 

3. Not Tutmak ve Önemli Yerlerin Belirlenmesi

Yazarak çalışmak en popüler seçeneklerden biri olsa da hepsini yazmanız sizin için hem zaman kaybı hem de fiziksel yorgunluğunuzun artmasına neden olacaktır. Not tutarken önemli yerleri yazarak ilerleyebilirsiniz ya da daha önemli olan yerlerin altını kendi notlarınızda çizerseniz tekrar yaparken size büyük kolaylık sağlayacaktır. Eğer kitaptan çalışıyorsanız da önemli yerlerin altını çizmeyi ihmal etmeyiniz.

 

4. Yüksek Sesle Tekrar ve Soru Çözümü

Konuyu bitirdiğinizde önemli olan yerleri yüksek sesle kendinize anlatarak tekrar ediniz. Ardından yeterli soru çözümünü mutlaka yapınız. Ertesi günlerde de bu tekniğe devam ediniz.

 

5. Bir Bütün Halinde Öğrenmek ve Anlaşılmayan Yerler

Bir konuyu bir bütün halinde çalışınız. Böylece hem soru çözerken daha rahat ilerlersiniz hem de neden- sonuç ilişkisini daha doğru şekilde kurabilirsiniz. Konuyla ilgili anlamadığınız yerleri öğretmenlerinize ya da arkadaşlarınıza mutlaka sorunuz. Böylece yanlış öğrenme gerçekleşmeden erken müdahale etmiş olursunuz.

 

6. Geçmiş Yıllara Ait Sorular

“En iyi soru çıkmış sorudur.” ÖSYM’nin sizden ne beklediğinizi anlamanız için çıkmış soruları çözmek çok önemlidir. O yüzden mutlaka inceleyip çözünüz.

 

Yorum Bırak
Tekuzem Whatsapp Hattı