Hayatımızda “motivasyon” diye bir kelime var. Yapamadığımızda motivasyonumuzu kaybettiğimizi düşünüyoruz, elimizi ayağımızı çekiyoruz. Tam tersinde ise çok iyi çalıştığımızda, verim aldığımızda motivasyonumuzun yüksek olduğundan bahsediyoruz.
Soyut bir kavram olan motivasyon için öyleyse; davranışımıza yön veren, harekete geçmemize etken olan bir güç diyebiliriz. Dolayısıyla bu güç hepimizde var ama bu gücü hepimiz her zaman aynı oranda kullanmıyor olabiliriz. Bu yüzden içimizdeki gücü davranışa yansıtma, davranışı yönlendirme ve sürdürme için kendimize yollar bulabiliriz.
Her bireyin eşsiz ve biricik (yani kendine ait özellikleri, hayat şartları, yaşam tarzı) olduğunu unutmadan içimizdeki gücü/motivasyonu arttırmaya yönelik birkaç yoldan söz edelim.
- Sınav bir bilgi ölçümüdür. Öyleyse sınavda önemli olan, gerçek bilgimizin eksik ölçülmesine neden olabilecek etkenlerden sıyrılmaktır.
- Öncelikle daha sınava hazırlanmaya başladığımız andan itibaren, çalışma boyunca ve sınav süresince ‘sınav kaygısı’ndan kurtulmak gerekir. Kaygı motivasyon açısından biraz gerekli dahi olabilir. Ancak aşırı kaygı başarısızlık getirir. Bunun için: Sınav başarısını, bir kişilik başarısı olarak görüp tanımını çarpıtmamalı. Çalışmaya rağmen yetersiz olunacakmış gibi bir endişeye kapılmadan, çalışmakla başarılabileceği özgüvenini taşımalıdır. Çok çalışmakla beynin dolduğu telaşına kapılmamalıdır. Aşırı gerginlik, huzursuzluk, endişe, sıkıntı gibi kavramlardan sıyrılıp rahat olmayı sağlamalıdır.
- Sınav sonucumuz başkalarından çok bizi ilgilendirir. Geleceğimizin sorumlusu kendimiz olduğumuza göre, başaramazsak kimlerin ne diyeceği düşüncesi bizi kaygılandırmamalıdır.
- Zamanı iyi planlayıp disiplinli bir şekilde uyguladığımızda başarılı olacağımız özgüvenini taşımalıyız. Görüldüğü gibi insanın, duygu ve düşüncelerini belirleyen öğeler, kendi dışında meydana gelen olaylar olmayıp; olayları değerlendirme ve yorumlama biçimidir.
- Hayallerinizi gerçekleştirmenin en temel prensibi nedir biliyor musunuz? Kendinize güveniniz tam ve sürekli mücadele içindeyseniz, hayallerinizi gerçekleştirmemek için hiçbir nedeniniz yoktur. Kabiliyetleriniz ve öğrendikleriniz, yapabileceklerinize izin verirse başarabilirsiniz. Bu izni size kim verecek? Tabi ki iradeniz…
- Kendinize nasıl güven duyarsınız? ”Ben bunu yapabilirim” diyerek, onun için mücadele verirseniz başarabilirsiniz. Başarısız da olabilirsiniz ama en azından denemelisiniz. Çocukluktan beri ‘’sen yapamazsın’’, ‘’daha çocuksun’’ , ‘’bunu yapmak imkânsız’’ gibi sözler insanları baskı altına almıştır.
- Başardığınız işlerden dolayı kendinizi tebrik etmelisiniz. Bu durum motivasyonunuzu arttıracağı için özgüveninizi yükseltir.
- Kendinizde bir önceki günden daha büyük bir hedef koymalısınız. Başardığınızı gördükçe özgüveniniz artacaktır.
Her şey Gönlünüzce Olsun :)