KPSS’ye hazırlanan her öğretmenin mutlaka girmek zorunda olduğu bir test Eğitim Bilimleri! Alanı olan öğretmenler için %20’lik bir etkiye sahipken; alanı olmayan öğretmenler için %40 oranında bir etkiye sahip olsa da puan hesaplamasında getirisi azımsanmayacak oranda. Ayrıca adından da anlaşılacağı gibi sadece KPSS için değil, meslek hayatlarına başladıkları andan itibaren uygulama kapsamında ele alacakları konulardan oluşmakta test içeriği.
Durum böyle olunca da konulara nasıl çalışılacağı, nasıl akılda kalıcı hale getirileceği bir hayli soru işareti oluşturuyor.
Öyleyse bu soruların cevabını bulmak adına yazımızda Eğitim Bilimleri Testine nasıl hazırlanmanız gerektiğini ele alalım…
Konuları Mantık Çerçevesinde Öğrenin!
Öncelikle Gelişim- Öğrenme Psikolojisi, Program Geliştirme ve Öğretim Yöntem Teknikleri, Sınıf Yönetimi, Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarım, Rehberlik ve Özel Eğitim, Ölçme ve Değerlendirme derslerinden oluşan testin ilk etapta konularına ayrıntılı bir şekilde çalışmalıyız. Konu çalışırken en büyük probleminiz konuların çabuk unutulacak hissiyatı vermesidir. Ayrıntıların ve ezber bilgilerin çok olduğu derslere çalışırken mutlaka not almanızı ve birbiriyle ilişkili başlıkları gruplandırarak tablo halinde kavram haritaları çıkarmanızı öneririz. Böylece ezberden ziyade konuların birbirleriyle ilişkilerini göz önünde bulundurarak, mantık yoluyla akılda kalıcılığını sağlamış olacaksınız.
Bol Soru Çözün!
Bir diğer yöntem bol test çözmektir. Bu dersleri ezberlemeye çalışmak yapılan en büyük hataların başında gelir. Kısa sürede unutulmaya meyilli konuları içeren derslere çalışırken; ezberlemek yerine, bol soru çözmek ve soru üzerinden pratiklik kazanmak gerekir. Bu sayede netlerinizi arttırabilir, sınavda başarılı olup hayallerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.
Programlı Ders Çalışın!
Yapılan çalışma programı bunca dersin arasında boğulmanızı, neye ne zaman çalışacağınızın karışıklığını yaşamanızı ve stresli bir şekilde ilerlemenizi engeller. Birbiriyle ilişkili dersleri sırasıyla çalışarak programınızı o şekilde oluşturabilirsiniz; Örneğin; Gelişim Psikolojisi dersi bittikten sonra Öğrenme Psikolojisi; Program Geliştirme dersi bittikten sonra Öğretim Yöntem ve Teknikleri çalışmak her zaman daha avantajlıdır. Bu sayede o karmaşık yapı, bir anda kolayca halledilebilir bir hale dönüşür. Zamanı yönetebilmenizi sağlar.
Bol Tekrar Yaparak Bilgileri Taze Tutun!
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Eğitim Bilimleri dersleri fazlasıyla sözel dersleri içerdiği için tekrar edilmediğinde çok çabuk unutulur. Bunu önlemek adına sık sık belirli periyotlarla tekrar ederek bilgileri kalıcı hale getirmelisiniz. Tekrarlarınızı; aldığınız kısa notlar üzerinden veya video derslerinizi hızlandırıp izleyerek yapabilirsiniz. Haftalık ve aylık yapılan tekrarlar unutmayı engeller ve kalıcı bir öğrenme sağlar.
KPSS’ye hazırlanan tüm öğretmenlerimize başarılar dileriz.
Eğitim Bilimleri sınavına profesyonel bir destekle hazırlanmak isterseniz tıklayın