Doğduğumuz andan itibaren hayatımızın her alanında birbirinden farklı birçok şey öğreniyoruz. Hatta bazılarımız için yaşam, bir öğrenme yolculuğu anlamına gelirken, bazılarımız ise öğrenmenin yaşamın önemli bir parçası olduğunu düşünüyor.
Yaşamımız boyunca öğrendiğimiz bilgilerin bir kısmını deneyimlerimizle birleştirerek içselleştirebiliyor olsak da, birçok bilgiyi hafızada tutabilmemiz ne yazık ki mümkün olmuyor.
Peki bizler için önemli olan bilgileri hafızada kalıcı hale getirmenin bir yöntemi yok mu? Elbette var!
Gelin bu yöntemlere şöyle bir göz atalım:
1- Bilginin sizde canlandırdığı bir anıyı bulun ve bilgi ile birleştirin!
Bilgi ile hafızada bütünleşen bir anıyı birleştirme yöntemi sonradan kalıcı öğrenmeyi sağlıyor.
2- Tahmin Edin!
Bilgiyi öğrenme aşamasına geçmeden önce başlığa bakın ve nasıl bir bilgi öğreneceğinizi tahmin edin. Sonrasında doğrusunu okuduğunuzda o bilginin kaydedilmesi kolaylaşacak ve unutulması zorlaşacaktır.
3- Gruplandırın!
Öğrendiğiniz bilgiyle ilişkili diğer bilgileri aynı alanda gruplandırın bu sayede hem eski bilgilerin tekrarlanması sağlanacak hem de yeni bilgi zihne daha kolay kabul ettirilecektir.
4- Mutlaka Resimlerden Yararlanın!
Görsel teknikler bilgiyi anlamlandırmaya yardımcı olduğunda öğrenme aşaması çok daha kolay gerçekleşmektedir. Unuttuğunuzu düşündüğünüz zamanlarda; öğrenme aşamasında yararlandığınız resmin gözünüzün önüne gelmesi, zihninizin derinliklerinden aradığınız bilgiyi kolayca bulmanızı sağlayacaktır.
Her ne kadar unutma, öğrenme gerçekleştiği anda başlasa da; yapılan araştırmalar öğrenileni kalıcı hale getirmek için basit ve oldukça etkili yöntemler olduğunu gösteriyor. Bu yöntemleri kullanarak öğrendiğiniz bilgilerin hafızanızda kalıcı olması ve her yeni bilginin hayatınıza ışık tutması dileğiyle…